2020-11-23 08:26:43• hírek • Bede Emőke

Közel 9 ezer abortuszt végeztek az idei év első hat hónapjában

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Alig akad napjainkban olyannyira megosztó kérdés, mint a művi abortusz, azaz a kérésre elvégzett terhességmegszakítás problémája. Míg sokak szerint a nem kívánt terhesség ily módon történő megszakítása életellenes bűn, mások szerint az anyának joga van úgy dönteni, hogy nem szeretné világra hozni magzatát, és inkább aláveti magát az e célból elvégzett procedúrának. Anélkül, hogy a mérleg nyelvét el akarnánk billenteni bármelyik irányba is, mutatjuk a legfrissebb, az idei év első félévére vonatkozó statisztikákat.

Az Országos Közegészségügyi Hatóság adatai szerint 2018 első hat hónapjában összesen 255 abortuszt regisztráltak megyénkben, a 2019-es év első felében e szám 219 volt, 2020-ban pedig újabb szerény csökkentést könyvelhetett el a hatóság. Az idei év első hat hónapjában ugyanis összesen „csak” 205 ilyen esetet jelentett a központi hatóság felé a megyei közegészségügyi igazgatóság.


Fontos azonban leszögezni, hogy a fentebb említett számok tartalmazzák a kérésre elvégzett terhességmegszakításokat és a befejezetlen vetéléseket is. Alkategóriákra lebontva tehát, a nők önálló döntésének eredményeként 2019-ben mindössze 19 alkalommal szakították meg a terhességet, 2020-ra azonban ez a szám 55-re nőtt. Mint említettük, a befejezetlen vetélések felül külön kategóriát képeznek. Az abortus incompletus szakszóval illetett esetben a magzat még a méhben elhal, megmentésére tehát semmi esély, így a visszamaradt részeket műtéti úton kell eltávolítani. Az ilyen jellegű beavatkozások száma 2019 első hat hónapjában 200 volt, 2020 első hat hónapjában pedig 150.


Mi a helyzet országos viszonylatban?


2020 első hat hónapjában 18.115 abortuszt végeztek Romániában, mely jóval kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált beavatkozások száma (25.623). Az Országos Közegészségügyi Hatóság számításai szerint ez azt jelenti, hogy míg tavaly 1000 termékeny nőre 11,7 terhességmegszakítás jutott, 2020 júniusának végére ez a szám 8,5-re csökkent. A több mint 18 ezer esetből 8965-öt végeztek kérésre. (A hatóság a statisztika elkészítésekor a megyei igazgatóságok által, az állami és privát egészségügyi intézményektől begyűjtött információkra támaszkodik.)


Kevesebb a terhes nő is


Ugyanezen forrás szerint nem csak a terhességmegszakítások és vetélések száma csökkent, de a várandós nőké is. Míg 2019 első félévében 55.889 leendő édesanya került be az adatbázisba, addig az év első hat hónapjában valamivel kevesebb, szám szerint 52.226 terhes nőt regisztráltak a háziorvosok. E csökkenés tetten érhető Szatmár megyében is. Míg 2019 első hat hónapjában még 944 terhes nő került be a nyilvántartásba, ebben az évben számuk már csak 706 volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: